Een rietdekker is een gediplomeerde vakman, gespecialiseerd in het aanbrengen, onderhouden of gedeeltelijk renoveren van rieten daken. Een rieten dak gaat 25 tot 60 jaar mee, afhankelijk vele factoren. Denk hierbij aan de kwaliteit van het riet, de onderconstructie, de hellingshoek van het dak, mosvorming en begroeiing, stormschade en de mate van onderhoud. Voor een nieuw dak maakt hij altijd gebruik van eenjarig riet. 

Werkzaamheden van de rietdekker   

Nieuwe rieten daken worden aangebracht door middel op een schroefdak, een gesloten constructie waar het riet op komt te liggen. Deze methode garandeert een goed isolatie en een veel kleinere kans op brandgevaar. De bovenzijde van het dak wordt door keramische nokvorsten waterdicht gemaakt. Een rieten dak heeft eens per 5 jaar onderhoud nodig. De rietdekker controleert het dak op slijtage en verwijderd de aangegroeide algen en mossen. Door deze periodieke controle zal de levensduur van het dak stijgen met 10 tot 15 jaar. Door zijn vakkennis herkent de rietdekker de kwetsbare plekken en inspecteert het dak zonder het kwetsbare riet te beschadigen. Gedeeltelijke renovatie kan plaatsvinden als het dak bijna versleten is en bijna aan vervanging toe, of bij kleine reparaties. Door nieuw riet tussen oud riet te steken is het mogelijk om de levensduur te rekken. Er zal in het begin kleurverschil zichtbaar zijn, maar dat verdwijnt binnen 2 jaar volledig. 

Kies het juiste bedrijf   

Tegenwoordig is het mogelijk om het gehele jaar een vakman in te huren. Alleen als het regent of vriest is het niet mogelijk om aan een rieten dak te werken. Omdat er sprake is van vakwerk is het van het grootste belang om een bedrijf te kiezen dat is aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers. Deze bedrijven werken met gediplomeerd personeel en gebruiken riet van het beste kwaliteit. Vaak bieden ze een onderhoudscontract aan waardoor het dak gegarandeerd in de beste conditie zal blijven. Riten daken hebben in de regel een garantieperiode van 5 tot 10 jaar. Het is wel van belang dat het dak tijdens deze periode goed is onderhouden. 

Wat kost een rieten dak   

De prijs van een rieten dak is afhankelijk van verschillende factoren. Een dak met lastige vormen en dakkapellen heeft meer hoeken waardoor het werk langer zal duren. Prijzen bij een genormeerd rietdekkersbedrijf liggen vaak hoger dan bij beginnend bedrijven. Ook de woonplaats is van belang. In de provincies Friesland en Drenthe staan nog veel huizen met rieten daken waardoor er meer rietdekkersbedrijven als Rietdekkersbedrijf en Riethandel Gebr. Roosma B.V. aanwezig zijn. Door de concurrentie is er vaak sprake van lagere prijzen. Globaal is de prijs voor een rieten dak en nokvorsten 90 tot 110 euro per m2.

Delen