Daken worden onder meer van zink gemaakt. Deze worden zinkwerken dakwerken of zinkdaken genoemd. Wat maakt zink zo een bijzonder product en waarom is dit geschikt voor daken?  Zink heeft een lange geschiedenis, maar wordt pas sinds de 18e eeuw in Europa gebruikt. Dit vanwege de moeilijke bereiding die zink vereist en waar de kennis pas laat in Europa op gang kwam. Nu wordt zink onder meer gebruikt: in batterijen, bij de bewerking van rubber, als muntmetaal en zoals gezegd als dakwerk. Waarom wordt zink gebruikt voor daken?

Voordeel van zinkwerk

Zink wordt genoemd als duurzaam bouwmateriaal en heeft een extreem lange levensduur. Met de toenemende klimaateisen zijn duurzame materialen belangrijk en zullen deze waarschijnlijk in de toekomst steeds belangrijker worden. Daarnaast kan zink dat verouderd is, gerecycled worden. Ook dat valt binnen de kaders van de nieuwe klimaateisen en wensen.  Maar niet alleen de extreem lange levensduur wordt genoemd bij zink, ook de 'moderne uitstraling' en de mogelijkheid om zink flexibel te buigen en te gebruiken voor ronde daken, is een pluspunt. Architectonisch gezien kan zink veel betekenen voor de daken en bovendien heeft zink een ander logisch voordeel: het is stevig en dus zal het in tegenstelling tot rietendaken, stormen en regen gemakkelijk kunnen weren. Onderhoudsvriendelijk? Ja. Hoe duur is zink? 

Zinkwerk

Met de vraag 'is een zinken dakwerk duurder dan een normaal dak?' (waarbij we voor normaal de klassieke materialen, waaronder riet, dakpannen en bitumen bezien) luidt het antwoord: ja. Zo wordt een prijs van 70 euro per m2 veelal genoemd. Hoe dit zich verhoudt tot een ander dakmateriaal zult u echter op moeten zoeken. Dat kan gemakkelijk, want tegenwoordig hebben niet alleen energieleveranciers zeer gemakkelijke vergelijkingswebsites, ook dakbewerkers en bedrijven doen hieraan mee. Zo ziet u in één oogopslag wat voor uw dak het beste is qua prijs en kunt u direct klikken op een dakbewerkingsbedrijf naar keuze. Een vergelijking maken is met de hand altijd de moeite waard, maar met deze websites gaat dat sneller en gemakkelijker. 

Complicatie

Ronde daken zijn natuurlijk niet geschikt voor zonnenpanelen. En met het oog op klimaatverandering en duurzaamheid, is dit een kleine complicatie voor zowel het energielabel van het huis als het gevoel van de bewoners. Zinkwerk kan gebruikt worden voor rechte daken, maar daarmee verliest het wel zijn grote kwaliteit, of althans, zijn grote kwaliteit van flexibiliteit wordt niet benut. En dan betaal je voor iets wat je uiteindelijk niet gebruikt. Al met al: eigenaardige voor- en nadelen.

Delen